Network Menu

Interkulturella relationer

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer

Agneta och Gunnar Nilsson

Agneta och Gunnar Nilsson (bilden från SWEA_Nytt 1/2006)

Då SWEAs grundare Agneta Nilsson fyllde 50 år, instiftades en stipendiefond, som tog emot SWEAs födelsedagsinsamling till Agneta.

När SWEAs hedersordförande prinsessan Christina, fru Magnuson, några år senare firade sin 50-årsdag, uppvaktades prinsessan med en gåva från SWEAs lokalavdelningar världen över. Även denna gåva lades till fonden och när Agnetas make Gunnar avled i slutet av år 2005, mottog fonden många gåvor till hans minne. Numera är stipendiets namn Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer.

Stipendiet vänder sig till sökanden som har avslutat sina grundstudier om minst tre år vid universitet eller högskola i Sverige. Den som söker, skall ha etablerat en direkt kontakt för sina interkulturella studier med institution eller universitet i utlandet. Ansökan sker elektroniskt.

Stipendiet utlyses vid samtliga universitet och högskolor i Sverige under hösten varje år. Kommittén för stipendiet går igenom alla dokument för att kontrollera att dessa är kompletta. Handlingarna skickas därefter till juryn, som utser årets stipendiat. Valet offentliggörs i samband med SWEA Internationals årsmöte. Stipendiesumman är för närvarande USD 10 000 och utdelningen sker vid den årliga Sverigemiddagen.

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer uppmärksammas och lovordas av sökanden från universitet / högskolor och det akademiska Sverige. Till glädje för alla SWEAs lokalavdelningar, måste varje stipendiat vara beredd att dela med sig av sin kunskap och erfarenheter. Det är min önskan att fler avdelningar ser denna möjlighet till intressant programverksamhet.

Anna Brännström, SWEA Milano, sammankallande


Till ansökningshandlingar >>>